האם הגופים הציבוריים עובדים ביעדי העסקת עובדים עם מוגבלויות ?

בשבוע החולף נתקלתי ברצף של כתבות לפיהם גופים רבים אינם עומדים בדרישות החוק להעסקת עובדים עם מוגבלות . שלמה קוגן

בגלובס הובאה כתבה אשר ציינה כי על פי נתונים שפירסמה נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, עולה שגופים ציבוריים  אינם עודמים ביעדי ההעסקה של ייצוג הולם של אנשים עם מוגבלות לשנת 2017.

לפי הנציבות, רק 61% מהגופים הציבוריים אכן עומדי ביעדים שנקבעו בחוק, במסגרת חובת ייצוג הולם לאנשים עם מוגבלות בגופים ציבוריים גדולים.

התיקון לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות מחייב גופים ציבוריים המעסיקים 100 עובדים לפחות, להעסיק לפחות 5% אנשים עם מוגבלות משמעותית. מטרת החוק היא  לסייע לאנשים עם מוגבלויות להשתלב בשוק העבודה באמצעות קליטתם במוסדות ציבוריים.

לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות יש סמכויות פיקוח ואכיפה על רשויות ציבוריות, מתוקף החוק.

לפי נתוני הנציבות לשנת 2017, מתוך 328 הגופים הציבוריים שנבדקו, רק 61% מהגופים עומדים ביעד העסקה של 5% ומעלה, 22% עומדים ביעד רמה בינונית (3.5%-5%), 14% עומדים ברמה נמוכה (2-3.5%), ורק 3% לא עומדים ביעד כלל.

עם זאת נראה שהנתונים המפורסמים מהווים שיפור מהנתונים שפורסמו לגבי שנת 2016, אז עמדו ביעד החוק (5% עובדים עם מוגבלות משמעותית) 45% מהגופים בלבד.

בכלכליסט צוין כי היו גם מוסדות שעמדו  עמידה מלאה ביעד כדוגמת הכנסת, המוסד לביטוח לאומי.

220518_ceremony01
טקס אות שר הכלכלה למעסיקים אנשים עם מוגבלויות (צילום: משרד הכלכלה).

המוסדות הבאים מקיימים רמה בינונית בנק ישראל, רשות ני"ע, יד ושם, תאגיד השידור, הסוכנות היהודית עיריית תל אביב ושירות בתי הסוהר. "רמה נמוכה" מתקיימת בבית חולים איכילוב ובמוזיאון תל אביב לאמנות.

בדבר ראשון הובא כי 3%  מהגופים הציבוריים לא עמדו כלל ביעדים: לשכת נשיא המדינה, רשות שוק ההון, המרכז הגריאטרי גיל עד, החברה הכלכלית לקדומים, מועצה דתית מטה בנימין, המועצות המקומיות כפר ברא, קדומים ושוהם, מתנ"ס ערבה, עובדי ההוראה במחוז הממלכתי-חרדי של משרד החינוך ותיכון הראל.

בכתבות צוטטו דבריו של אברמי טורם, נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות אשר מסר כי "הנתונים אודות מצב הייצוג ההולם בגופים ציבוריים מעידים על שיפור שחל בתחום. מעסיקים מעידים יותר מבעבר על מחויבותם לקידום החוק ומימושו ועל תרומתם החשובה והאמיתית של אנשים עם מוגבלות המועסקים בארגוניהם. אני בטוח כי בשנים הבאות נמשיך ונראה עוד ועוד גופים ציבוריים אשר עומדים ביעד".

שלמה קוגן

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s